Artykuły

Nietolerancje pokarmowe Food Detective.

To co jemy w dużym stopniu wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Alergia pokarmowa, czyli niewłaściwa reakcja układu immunologicznego na spożywane pokarmy nazywana jest chorobą XXI wieku. Należy pamiętać, że możliwe manifestacje tej choroby mogą być bardzo zróżnicowane.
Reakcja organizmu na spożywany pokarm dotyczy najczęściej skóry i śluzówek (wysypka, obrzęk, atopowe zapalenie skóry) oraz przewodu pokarmowego (biegunka, bóle brzucha, zaparcia).

Poznaj opinie osób zadowolonych z wykonania testu.

” Mój brzuch w końcu normalnie pracuje, odrzuciłam niektóre produkty i nie odczuwam już przelewania i bulgotania.”

” Po zastosowaniu diety eliminacyjnej pożegnałam się z utrudniającymi życie zaparciami i waga ruszyła dół .”

” Dzięki wykryciu produktów nietolerowanych i trzymaniu diety eliminacyjnej pozbyłem się swędzących plamek na skórze.”

Nietolerancje pokarmowe Food Detective to:
• Szybki i wiarygodny test na podstawie próbki krwi na nietolerancję pokarmową.
• Analiza nietolerancji dla 59 produktów żywnościowych.
• Wynik już po 40 minutach.
• Test można przeprowadzić w każdej chwili, bez potrzeby wcześniejszego przygotowania.
• Odstawienie pokarmów wykazujących pozytywną reakcję może polepszyć samopoczucie już nawet po kilku dniach.
Test można już wykonać w naszym gabinecie. Nietolerancja pokarmowa może powodować różne dolegliwości i choroby pozornie niezwiązane z układem pokarmowym.

Wskazaniem do wykonania testu może być:
•  Świąd skóry
•  Zespół złego wchłaniania
•  Migrena
•  Zaburzenia snu
•  Zatrzymywanie wody w organizmie
•  Nadwaga lub niedowaga
•  Depresja
•  Biegunki
•  Wzdęcia
•  Zapalenie oskrzeli
•  Celiakia
•  Zespół przewlekłego zmęczenia (CFS/ME)
•  Zatwardzenia
•  Zespół jelita nadwrażliwego (IBS)
•  Nieżyt żołądka
•  Bóle głowy
•  Zapalenie jelit
•  Bezsenność
•  Niepokój (ostry lub chroniczny)
•  Artretyzm
•  Astma
•  Zespół deficytu uwagi (AHND)
•  Moczenie mimowolne nocne

Testowane pokarmy.
Zboża: kukurydza, pszenica durum, gluten, ryż, pszenica, żyto, owies.
Orzechy i strączkowe: migdały, orzechy brazylijskie, orzechy cashew, ziarno kakaowca, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, groch, soczewica, fasola, soja.
Mięsa: wołowina, kurczak, baranina, wieprzowina.
Ryby i owoce morza: mięso ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), skorupiaki (krewetka, krab, homar, małż jadalny), tuńczyk, białe mięso ryb (łupacz, dorsz, flądra)
Warzywa: brokuły, kapusta, marchewka, seler, ogórek, ziemniak, por, papryka (czerwona, zielona, żółta).
Owoce: jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon (cantalupa i arbuz), oliwki, pomarańcze i cytryny, truskawki, pomidory.
Inne: jajko (całe), mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata, drożdże.

Diety w nietolerancjach pokarmowych
Wczesne rozpoznanie i leczenie alergii typu III wpisuje się w profilaktykę wyżej wymienionych chorób.
Wynik badania jest podstawą do zastosowania odpowiedniej diety tj. wyłączenia na określony czas produktów wywołujących reakcje alergiczne, przy zachowaniu właściwej kaloryczności i gęstości odżywczej diety.
Dobrą wiadomością dla pacjentów ze zdiagnozowaną alergią typu III( nietolerancja) jest potwierdzona skuteczność diety eliminacyjnej. Udało się wykazać, że stężenie przeciwciał zmniejsza się aż do całkowitego zaniku, dzięki czasowej rezygnacji ze spożywania alergizujących produktów. Wskaźnik skuteczności diety eliminacyjnej w przypadku przewlekłych dolegliwości jest bardzo wysoki.

baner-food-detective-2

Potrzebujesz diety on-line?

Nie masz czasu odwiedzić nas osobiście? Żaden problem!

Mamy dla Ciebie specjalnie formularz, który pozwoli
dostosować nam specjalny plan żywienia według Twoich potrzeb!

Anna Springman

Witam, nazywam się Anna Springman. Skoro tu dotarłeś to znaczy, że interesuje Cię żywienie od łatwiejszej i lżejszej strony. Zgodnie z zasadą „przestań jeść, zacznij się odżywiać” postaram się zmienić Twoje nawyki żywieniowe i pokazać lżejszą stronę dietetyki.

skontaktuj się