Artykuły

Zasada Nr 8: Ograniczam cukier !

O co tyle szumu?

Alarmujące jest to, że w ciągu jednego dnia przeciętne polskie dziecko potrafi zjeść 10-krotnie więcej cukru, (co w sumie daje ponad pół szklanki cukru w czystej postaci – dziennie) spożywając produkty uznawane przez rodziców za zdrowe tj.:
•popularne płatki kukurydziane w jednej porcji (30 g) zawierają 2 łyżeczek cukru,
•butelka popularnego gęstego napoju dla dzieci, to około 9 łyżeczek cukru,
•batonik musli zawiera około 2 łyżeczek cukru,
•mały jogurt truskawkowy to ponad 4 łyżeczki cukru,
•tabliczka czekolady mlecznej z orzechami zawiera ponad 9 łyżeczek cukru.

A jakie są rekomendacje?
American Heart Fundation opracowała zalecenia, które dla zdrowej osoby prezentują się następująco:
mężczyźni nie więcej, niż 36 g (9 łyżeczek),
kobiety nie więcej, niż 20 g (5 łyżeczek),
dzieci norma to12 g (3 łyżeczki).

Zatem cukier owszem (sam w sobie nie jest zły) jednak pod jednym zasadniczym warunkiem – nie więcej niż indywidualnie zalecane dla każdego dzienne spożycie. Najważniejsze jest zachowanie umiaru i zdrowego rozsądku bowiem wybory żywieniowe to często pójście drogą w kierunku mniejszego zła.

Jak unikać nadmiernej podaży cukru?
1. Najlepszym sposobem na ograniczenie cukru w diecie jest uważne czytanie etykiet („węglowodany w tym cukry”) i unikanie gotowych produktów, na rzecz tych sporządzanych samodzielnie – w domu.
2. Warto też pamiętać, że producenci często ukrywają cukier w składzie pod inną nazwą np.:
– fruktoza (cukier owocowy),
– glukoza (cukier gronowy, cukier trzcinowy),
– sacharoza (cukier stołowy, buraczany lub trzcinowy),
– laktoza (cukier mleczny),
– maltoza (cukier słodowy).
3. Należy mieć świadomość, że cukier znajduje się nie tylko w ciastkach, deserach, czy napojach gazowanych, ale także w ketchupie, alkoholu, pieczywie, nugetsach czy przetworzonych produktach owocowych.
4. Dodatkowo na etykietach powinniśmy, jeżeli istnieją takie zalecenia, zwracać uwagę czy widnieje hasło „bez dodatku cukru”, „o zmniejszonej zawartości cukru”, „produkt zawiera naturalnie występujące cukry”, „o zmniejszonej wartości energetycznej”, bowiem nadmierna konsumpcja zwiększa ryzyko:
– otyłości, nowotworów,
– cukrzycy, insulinoodporności,
– próchnicy,
– podwyższonego poziomu tri glicerydów i cholesterolu, a to prowadzi do chorób serca.

cukier

 

Potrzebujesz diety on-line?

Nie masz czasu odwiedzić nas osobiście? Żaden problem!

Mamy dla Ciebie specjalnie formularz, który pozwoli
dostosować nam specjalny plan żywienia według Twoich potrzeb!

Anna Springman

Witam, nazywam się Anna Springman. Skoro tu dotarłeś to znaczy, że interesuje Cię żywienie od łatwiejszej i lżejszej strony. Zgodnie z zasadą „przestań jeść, zacznij się odżywiać” postaram się zmienić Twoje nawyki żywieniowe i pokazać lżejszą stronę dietetyki.

skontaktuj się