Przepisy

Bardzo energetyczna tarta.

Przygotowanie: do misy miksera lub na stolnicę wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę masło. Miksować lub siekać składniki na desce aż powstanie drobna kruszonka (można też użyć melaksera lub rozcierać składniki palcami). Dodać jajko, zgnieść, zlepić składniki w kulęwstawić do lodówki na ok. 30 minut). Do maku dodać jaja, cukier waniliowy, wymieszać.

tarta

Formę na tartę o średnicy 28 cm wylepić ciastem, spód podziurkować widelcem. Wyłożyć masę makową. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Piec ok 40 min. potem zmniejszyć do 160 piec dalej aż masa makowa nie będzie „luźna” ( kolejne 20 minut)
Na zdjęciu z domową nutellą (banan, awokado, kakao), przepis na inną nutellę tutaj: http://annvita.pl/przepisy/domowa-nutella-bez-dodatku-cukru/
Składniki: masło 160 g, mąka 300g, proszek do pieczenia 3 łyżeczki, jaja 3 szt. mak 800 g, cukier waniliowy 1 łyżeczka.
Wartości (1 porcja): 550 kcal, 19 g białko, 44 g tłuszcze, 44 g węglowodany.

Potrzebujesz diety on-line?

Nie masz czasu odwiedzić nas osobiście? Żaden problem!

Mamy dla Ciebie specjalnie formularz, który pozwoli
dostosować nam specjalny plan żywienia według Twoich potrzeb!

Anna Springman

Witam, nazywam się Anna Springman. Skoro tu dotarłeś to znaczy, że interesuje Cię żywienie od łatwiejszej i lżejszej strony. Zgodnie z zasadą „przestań jeść, zacznij się odżywiać” postaram się zmienić Twoje nawyki żywieniowe i pokazać lżejszą stronę dietetyki.

skontaktuj się