Przepisy

Chipsy z batatów ? Oczywiście :)

Jak tu nie wcinać chipsów, kiedy są źródłem cennych składników, takich jak witamina C, A, E, K, kwasu foliowego oraz minerałów: wapnia, żelaza, magnezu, potasu, fosforu, cynku? Bataty zawierają także dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, będą więc idealne dla osób z miażdżycą, nadciśnieniem czy otyłością. Może być to również produkt urozmaicający dietę cukrzyków bowiem posiada niski indeks glikemiczny (IG=44).

chips

Przygotowanie: Bataty umyj i pokrój na cienkie, równe plastry (około 1-2 milimetry grubości, powinny być jak najcieńsze, będą się równo piekły i będą chrupiące), włóż do miski. Wlej olej, dodaj ulubione przyprawy i delikatnie przemieszaj (każdy plasterek powinien być pokryty olejem z przyprawami). Rozłóż plasterki batata na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę włóż do rozgrzanego do 150°C piekarnika, piecz ok. 30 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od grubości plastrów. Trzeba chipsy doglądać, zwłaszcza pod koniec pieczenia. Gdy będą już suche i chrupiące, wykładamy na talerz ( jeżeli nie są równej grubości, w trakcie pieczenia dobrze jest doglądać i wyjmować te upieczone, pozostałe piec dalej). Wyjąć na ręcznik papierowy, odsączyć.

Składniki: 1 batat 260 g, olej rzepakowy uniwersalny 2 łyżki, sól, papryka, ulubione przyprawy do smaku.

Wartości ( 280 g): 394 kcal, białko 4,7 g; tłuszcze 18,6 g; węglowodany 54 g.

Potrzebujesz diety on-line?

Nie masz czasu odwiedzić nas osobiście? Żaden problem!

Mamy dla Ciebie specjalnie formularz, który pozwoli
dostosować nam specjalny plan żywienia według Twoich potrzeb!

Anna Springman

Witam, nazywam się Anna Springman. Skoro tu dotarłeś to znaczy, że interesuje Cię żywienie od łatwiejszej i lżejszej strony. Zgodnie z zasadą „przestań jeść, zacznij się odżywiać” postaram się zmienić Twoje nawyki żywieniowe i pokazać lżejszą stronę dietetyki.

skontaktuj się