Przepisy

Dobrze dobrany witaminowy duet, burak z pomarańczą.

Dlaczego warto spożywać surowe buraki?

Wiele składników tego warzywa jest niszczonych w wysokiej temperaturze, dlatego warto spożywać je surowe np., jako składnik koktajlu. Połączenie buraka z sokiem ze świeżych pomarańczy tworzy nieskomplikowany choć wartościowy duet.

burak

Wg badań sok z buraków obniża ciśnienie krwi, działa chemoprewencynie na komórki raka oraz zwiększa przepływ krwi do włókien mięśniowych, co korzystnie wpływa na sprinterów i piłkarzy.

Warto jednak pamiętać, ze burak jest produktem sacharozowym, dlatego osoby z cukrzycą i podobnymi zaburzeniami muszą być bardziej ostrożne.

Poniższe wyliczenia, umożliwią Wam włączenie koktajlu do dziennego jadłospisu.

Składniki na 1 porcję: burak 20 g, pomarańcza ok. 250 g.

Wartości:

energia 86 kcal,

białko 2 g, t

łuszcz 0, 4 g,

węglowodany 22 g,

błonnik 3,8 ,

Ca 66, 8 mg,

Fe 1, 0 mg,

Wit A. 38,4 µg,

IG 42

Przygotowanie: Buraka pokroić w kostkę przełożyć do głębokiego naczynia, dolać wyciśnięty sok z pomarańczy, wymieszać blenderem. Jeżeli jest zbyt gęsty można dolać wodę.

Potrzebujesz diety on-line?

Nie masz czasu odwiedzić nas osobiście? Żaden problem!

Mamy dla Ciebie specjalnie formularz, który pozwoli
dostosować nam specjalny plan żywienia według Twoich potrzeb!

Anna Springman

Witam, nazywam się Anna Springman. Skoro tu dotarłeś to znaczy, że interesuje Cię żywienie od łatwiejszej i lżejszej strony. Zgodnie z zasadą „przestań jeść, zacznij się odżywiać” postaram się zmienić Twoje nawyki żywieniowe i pokazać lżejszą stronę dietetyki.

skontaktuj się