Przepisy

Muffinki bakaliowo-owsiane.

Długo szukałam wartościowej i szybkiej podwieczorkowej przekąski lub poczęstunku na nagłą wizytę przyjaciół. I w końcu znalazłam, słodkości, których przygotowanie samego „ciasta” zajmuje 10 minut, a kolejne 30 min. to pieczenie w piekarniku.  Okazało się, że można w ciągu 40 minut przygotować bardzo wartościowy poczęstunek dla gości (zawierający m. in. żelazo, witaminy z grupy B, magnez, błonnik). Moje muffinki nie są mega słodkie, ale to celowe, po pierwsze takie właśnie lubię, po drugie oceniam 🙂 posiłki przez pryzmat wartości odżywczych, a tych tutaj nie brakuje. Można oczywiście ten przepis modyfikować według upodobań, dodając więcej „słodzidła” 🙂

Składniki (ok. 16 szt.) : płatki owsiane 2 niepełne szklanki, banan 180g, jaja 2 szt., jabłko 120 g., żurawina 2 łyżki, słonecznik 2 łyżki, kakao 2 łyżeczki, syrop z agawy 1 łyżka (lub cukier), jogurt naturalny 2 łyżki (można dodać cynamon).

Przygotowanie: Nastawić piekarnik na 180 C. Widelcem zgnieść banana, jabłko pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Przełożyć do foremek, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut.

Wartości 1 szt.: energia 90 kcal, białko 2,8 g., tłuszcze 2,8 g., węglowodany 15 g.,  

mufiny

Potrzebujesz diety on-line?

Nie masz czasu odwiedzić nas osobiście? Żaden problem!

Mamy dla Ciebie specjalnie formularz, który pozwoli
dostosować nam specjalny plan żywienia według Twoich potrzeb!

Anna Springman

Witam, nazywam się Anna Springman. Skoro tu dotarłeś to znaczy, że interesuje Cię żywienie od łatwiejszej i lżejszej strony. Zgodnie z zasadą „przestań jeść, zacznij się odżywiać” postaram się zmienić Twoje nawyki żywieniowe i pokazać lżejszą stronę dietetyki.

skontaktuj się