Przepisy

Chłodno ? Na zupy czas.

Nadchodzi jesień, zrobiło się chłodno... zatem na zupy czas. Dlaczego są tak idealne na najbliższe pory roku ? Ponieważ są kolorowymi, rozgrzewającymi, niskokalorycznymi, szybkimi w przygotowaniu, bombami witamin i dlatego powinny zagościć w naszych jadłospisach na dobre :)

Krem z dyni i czerwonej soczewicy.

Przygotowanie: Cebulę pokroić, dusić w garnku na oleju, dodać dynię pokrojoną w kostkę, podlać wodą. Dusić pod przykryciem do miękkości, dodać soczewicę, rozgotować. Dodać przyprawy do smaku (sól, pieprz, curry), zmiksować na krem (opcjonalnie dolać wodę według uznania), ozdobić pestkami dyni.

Składniki: dynia 200 g, soczewica czerwona 40 g, cebula 40 g, olej rzepakowy 10 g, pestki dyni.

dyni

Krem z brokułów i groszku.

Przygotowanie: Brokuły i groszek zalać w garnku równo wodą, ugotować, dodać przyprawy do smaku, zmiksować na krem (opcjonalnie dolać wodę według uznania), przed podaniem ozdobić jogurtem.

Składniki: brokuły 100 g, groszek 80 g, woda 300 g, jogurt naturalny 20 g, przyprawy do smaku.

Krem z pieczonej papryki i batatów.

Przygotowanie: Paprykę kładziemy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy z termoobiegiem około 25 minut w 200 stopniach C. Na oliwie podsmażamy przyprawy w proszku, dodajemy pokrojone bataty. Zalewamy mlekiem i wodą. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości około 20 minut. Odstawiamy. Dodajemy upieczoną paprykę, sok z cytryny i miksujemy. Jeżeli jest zbyt gęste można dolać wodę wg uznania, przyprawić.

Składniki: papryka czerwona 80 g, batat 80 g, oliwa z oliwek 5 g, mleko sojowe 125 ml, woda 75 ml, cynamon, papryka w proszku, sok z cytryny, sól, pieprz do smaku.

Krem z kalafiora.

Przygotowanie: Warzywa umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Zalać w garnku równo wodą i gotować do miękkości (kalafior dodać mniej więcej po 15 minutach). Całość zmiksować na gładką masę, przyprawić według uznania, (dolać wodę jeżeli jest zbyt gęste), posypać koprem przed podaniem.

Składniki: kalafior 100 g, ziemniaki 50 g, marchew 50 g, pietruszka korzeń 10 g, seler korzeniowy 10 g, woda 200 ml, koper, sól, pieprz, papryka do smaku.

Potrzebujesz diety on-line?

Nie masz czasu odwiedzić nas osobiście? Żaden problem!

Mamy dla Ciebie specjalnie formularz, który pozwoli
dostosować nam specjalny plan żywienia według Twoich potrzeb!

Anna Springman

Witam, nazywam się Anna Springman. Skoro tu dotarłeś to znaczy, że interesuje Cię żywienie od łatwiejszej i lżejszej strony. Zgodnie z zasadą „przestań jeść, zacznij się odżywiać” postaram się zmienić Twoje nawyki żywieniowe i pokazać lżejszą stronę dietetyki.

skontaktuj się